Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Focaccia με ελιές και δεντρολίβανο


  • Διατροφή: Vegan

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΚΛΙΜΑΚΑ
  • 600 γρ. (4 φλιτζάνια) σκληρό αλεύρι
  • 3 κ.γ. στιγμιαία αποξηραμένη μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 330 ml (1⅓ φλιτζάνια) χλιαρό νερό
  • 2+2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ανάμεικτες ελιές (διάφορες ποικιλίες)
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
  • νιφάδες θαλασσινού αλατιού για το πασπάλισμα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για να φτιάξετε τη ζύμη, ανακατέψτε το αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάντε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτουμε το νερό και το λάδι (2 κ.σ.) και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα στην αρχή και μετά με τα χέρια μας για να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική και να επανέρχεται όταν πιέζετε το δάχτυλό σας μέσα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρνώντας την μέχρι να πασαλειφτεί ελαφρά όλη με λάδι. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί χαρτί ψησίματος.

Τοποθετείστε τη ζύμη στο ταψί και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να την πιέσετε προς τα κάτω να την τραβήξετε και να την τεντώσετε ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο περίπου 20 cm x 30 cm και πάχος 1,5 cm. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να πιέσετε την επιφάνεια της ζύμης για να σχηματίσετε λακκάκια.

Πιέστε τις ελιές και το δεντρολίβανο στην επιφάνεια της ζύμης. Περιχύνουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο και μετά πασπαλίζουμε με τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού.

Αφήστε την στην άκρη, σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει ελαφρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (200°C με αέρα).

Ψήνουμε στο κέντρο του προθερμασμένου φούρνου για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Λέξεις-κλειδιά: Focaccia