ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 450 με 500 ml νερό ανάλογα με το αλεύρι που θα βάλουμε
  • Μπορούμε αντί νερό να βάλουμε 1 κουτάκι σόδα 330ml και ένα κουτί νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κιλό φέτα
  • 1 αυγό
  • Πιπέρι
  • Τριμμένο τυρί ή κεφαλοτύρι
  • Λίγο λάδι για τα φύλλα
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Μπορούμε να το κάνουμε στο κάδο του μίξερ αν έχουμε.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το γάλα και μόλις ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να γινει ένας ωραίος χυλός.
Σε μια λεκάνη βάζουμε την φέτα σπασμένη, ρίχνουμε το αυγό, το πιπέρι και τον χυλό αφού έχει κρυώσει και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σειρά έχει το φύλλο.
Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη και έχει γίνει βελούδινη  την χωρίζουμε σε 4 ή 8 κομμάτια, εγώ την χωρίζω σε 4 κομμάτια.
Ρίχνω λίγο αλεύρι στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το φύλλο μας.
Αξίζει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε φύλλο, αν δεν μας πετύχει με την πρώτη θα πετύχει με την δεύτερη φορά .
Σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει τοποθετούμε το πρώτο φύλλο  με τέτοιο τρόπο ώστε το φύλλο να προεξέχει από το ταψί μας.
Ραντίζουμε με λάδι και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, ρίχνουμε την γέμιση με το τυρί ομοιόμορφα και συνεχίζουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με λάδι τοποθετούμε το 4 φύλλο και ήρθε η ώρα να την κλείσουμε.
Παίρνουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί και τα γυρίζουμε προς τα μέσα ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι.
Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε σε τρίγωνα η τετράγωνα κομμάτια.
Ρίχνουμε από πάνω το τρίμμενο τυρί κατά προτίμηση κεφαλοτύρι γιατί δεν λιώνει αλλά έχει την ιδιότητα να κάνει την τέλεια κρουστά από πάνω
Ψήνουμε στον αέρα αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνου στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Όταν θα κουνησούμε το ταψί και θα έχει ξεκολλήσει η τυρόπιτα ειναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία!!!

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top