ΥΛΙΚΑ

  • 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 650 με 700 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ 
  • ξυλάκι κανέλας
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικό)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 650 με 700 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 100 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 2 αβγά, χτυπημένα
  • πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
  • 250 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, για 5 – 7 λεπτά. Προσθέτουμε το κιμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματάκια, το ξυλάκι κανέλας, το πιπέρι και το αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, σκεπασμένο για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό). Προσθέτουμε το μαϊντανό (προαιρετικό) και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε το κιμά να κρυώσει ελαφρώς. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.
  2. Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, βράζουμε τα ζυμαρικά να γίνουν al dente. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα μακαρόνια με κρύο νερό. Περιχύνουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το μισό από το τριμμένο κεφαλοτύρι.
  3. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί και να μην κολλήσει. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατόπιν ρίχνουμε το ρεγκάτο και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι (προσοχή στην ποσότητα) και το πιπέρι.
  4. Προθερμένουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.
  5. Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά στο ταψί. Στρώνουμε διαδοχικά τον κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά, την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πήξει και να φουσκώσει η μπεσαμέλ και να σχηματιστεί μια καφέ κρούστα από πάνω.

ΜΕΡΙΔΕΣ

8

Περισσότερες συνταγές

Loading…
  • Πίτσα με κολοκυθάκια και φέτα

    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ 1 κύβος φρέσκια μαγιά 500 γρ. αλεύρι (τύπου 00) χωρίς γλουτένη ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα 1 κ.γ. αλάτι 1 πρέζα ζάχαρη 3 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη λίγο αλεύρι  (για την επιφάνεια εργασίας) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ 4 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους 4 ντομάτες 1 κρεμμύδι 6 κ.σ. μαργαρίνη  1 κ.γ. θυμάρι 1 κ.γ. ρίγανη 250 γρ. φέτα φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι βασιλικός χοντροκομμένος (για το γαρνίρισμα) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Για τη ζύμη, βάλτε τη μαγιά και 1 1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την παρμεζάνα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη λιωμένη μαργαρίνη. Ενώστε όλα τα υλικά, ξεκινήστε το ζύμωμα ώστε να γίνει μια λεία ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσθέστε επιπλέον αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγο χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. 2. Για την επικάλυψη, ξεπλένουμε τα κολοκυθάκια και τα […]

  • Γεμιστή πέστροφα στο αλουμινόχαρτο

    ΥΛΙΚΑ 4 ντομάτες 5 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 σκελίδες σκόρδο 2 χούφτες φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός και εστραγκόν) 4 καθαρισμένες πέστροφες (περίπου 400 γρ. η κάθε μία) ½ λεμόνι (χυμός) αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 2 κ.σ. ελαιόλαδο 40 γρ. βούτυρο ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C convection. 2. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες, και κόψτε τις σε κύβους. Ξεπλύνετε, και κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμμυδάκια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ξεπλύνετε τα μυρωδικά και ψιλοκόψτε τα. 3. Ξεπλύνετε καλά τις πέστροφες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε τις ελαφρά. Περιχύστε με χυμό λεμονιού και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. 4. Κόψτε 4 αρκετά μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτου. Αλείψτε με λάδι τη γυαλιστερή πλευρά του φύλλου. Τοποθετήστε τα ψάρια σε κάθε κομμάτι αλουμινόχαρτου και γεμίστε την κοιλότητα με μυρωδικά, κρεμμύδια, σκόρδο και τις ντομάτες σε κύβους. Απλώστε την υπόλοιπη γέμιση πάνω από τα ψάρια. 5. Πασπαλίστε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια) […]

  • Μελιτζάνες και μανιτάρια στο φούρνο με τυριά

    3 μεγάλες μελιτζάνες 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 250 γρ. μανιτάρια Agaricus, κομμένα σε φέτες (φρέσκα ή κονσέρβα) 3 σκελίδες σκόρδο 3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες 300 ml ντοματοχυμός (ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας) 1 κ.γ. ζάχαρη 280 γρ. γραβιέρα τριμμένη 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη ελαιόλαδο 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη 1 κ.γ. πάπρικα αλάτι πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε τις μελιτζάνες, και τις κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις τηγανίζετε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε από τη φωτιά και τις μεταφέρετε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπλέντερ βάζετε τις ντομάτες (χοντροκομμένες) μαζί με το σκόρδο και τις κάνετε πολτό. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο, […]

  • Ντομάτες ψητές με μέλι, burrata και φιστίκια Αιγίνης

    ΥΛΙΚΑ 500 γρ. μεγαλόκαρπες ντομάτες 250 γρ. ντοματίνια 1 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι 1 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι 120 γρ. Burrata (είναι ένα ιταλικό τυρί αγελαδινού γάλακτος φτιαγμένο από μοτσαρέλα και κρέμα) 1 χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας 3 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σταυρωτά στη μέση. Τις τοποθετούμε σε ταψί του φούρνου με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. 2. Ανακατεύουμε το μέλι, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο και 1 πρέζα αλάτι και αλείφουμε με αυτό τις κομμένες επιφάνειες της ντομάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C  για περίπου 20 λεπτά. 3. Εν τω μεταξύ, στραγγίστε (είναι μέσα σε υγρό) και χοντροκόψτε την burrata. Πλένετε τη μέντα, και κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες. Χοντροκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης. 4. Βγάζετε τις ντομάτες από το φούρνο και απλώνετε από πάνω την burrata, τη μέντα και τα φιστίκια Αιγίνης. Αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 5 λεπτά, όσο η burrata θα λιώνει.

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top