Παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, συνήθως μαγειρευόταν Παρασκευή για μεσημεριανό, κύριο συστατικό του Φασουλοταβά είναι το λευκό φασόλι (οποιαδήποτε ποικιλία από λευκά φασόλια). Θα το βρείτε με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή, η παραδοσιακή συνταγή συνήθως δεν περιέχει σάλτσα ντομάτας.

ΥΛΙΚΑ 

  • 500 γρ. λευκά ξερά φασόλια
  • 1 κρεμμύδι  (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ. πάπρικα (σκόνη)
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο ​​μαϊντανό
  • δυόσμος 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 2 καυτερές πράσινες πιπεριές (κομμένες σε λωρίδες)
  • κόκκινες πιπεριές (κομμένες σε λωρίδες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια και μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να μουλάσουν όλη τη νύχτα, έτσι ώστε τα φασόλια να μαλακώσουν καλύτερα. 
  2. Αφού μείνουν τα φασόλια όλη τη νύχτα, αλλάζουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο ​​στην κατσαρόλα να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Μετά την πρώτη βράση, αλλάξτε ξανά το νερό, ξεπλύνετε τα φασόλια και γεμίστε με φρέσκο ​​νερό (περίπου 2-3 ​​δάχτυλα πάνω από τα φασόλια), προσθέστε μαύρο πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Προσοχή στην ποσότητα του νερού στην κατσαρόλα κατά το μαγείρεμα, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λίγο ούτε αρκετό. Μόλις βράσουν τα φασόλια (σε καμιά ώρα αν τα φασόλια είναι βραστερά), προσθέστε τις πιπεριές, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  3. Βάζουμε τώρα σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο λάδι. Σωτάρουμε για λίγο και μετά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πάπρικα σκόνη. Μαγειρέψτε για λίγο ακόμα.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C, αδειάζουμε τη κατσαρόλα με τα φασόλια σε ένα πήλινο σκεύος, προσθέτουμε το μείγμα από το τηγάνι, μετά αλατίζουμε και ανακατεύουμε. 
  5. Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για λίγο (30 με 40 λεπτά) να πιάσει κρούστα και λίγο χρώμα. Τα φασόλια δεν πρέπει να είναι στεγνά. Μετά το ψήσιμο, διακοσμήστε με ​​δυόσμο και φρέσκο ​​μαϊντανό.

Περισσότερες συνταγές

Loading…
  • Smoothie Φράουλας

    Είναι το πιο τέλειο smoothie φράουλας που θα βρείτε! Ανακατεύεται εύκολα και έχει κρεμώδη υφή και φρουτώδη γεύση. ΥΛΙΚΑ 2 φλιτζάνια κατεψυγμένες φράουλες 1 μπανάνα (σε θερμοκρασία δωματίου) ¼ φλιτζάνι γιαούρτι 1 φλιτζάνι γάλα (ή γάλα αμυγδάλου ή γάλα βρώμης) 1 ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι ½ φλιτζάνι πάγο θρυμματισμένο Προαιρετικά: 1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, ¼ κουταλάκι του γλυκού βανίλια, φύλλα φρέσκιας μέντας ή φύλλα βασιλικού. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, σπάζοντας σε κομμάτια τη μπανάνα. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες και με αφρό. Αν θέλετε, γαρνίρετε με μια παγωμένη φράουλα και ένα κλωναράκι μέντας. Σερβίρουμε αμέσως ή το φυλάμε σε κλειστό βάζο στο ψυγείο για 2 μέρες.

  • Σπιτικό λιμοντσέλο

    ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΛΙΤΡΑ) 10 λεμόνια 600 γρ. ζάχαρη 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα στους 95° 1 λίτρο νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε καλά τα λεμόνια με ένα σκληρό σφουγγάρι, τα στεγνώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε με έναν καθαριστή πατάτας, αφαιρώντας μόνο το κίτρινο μέρος και αφήνοντας το λευκό πάνω στο λεμόνι, καθώς θα μπορούσε να δώσει μια πικρή γεύση στο λικέρ. Τοποθετούμε τις φλούδες λεμονιού σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο και τις βάζουμε σε καθαρό οινόπνευμα για 3/7 ημέρες σε δροσερό μέρος μακριά από το φως. Ανακινείτε το βάζο κάθε μέρα για να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, φιλτράρουμε το υγρό με ένα σουρωτήρι και ετοιμάζουμε αμέσως το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το υγρό αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού στο σιρόπι, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε […]

  • Χυλός για κρέπες

    Εύκολος χυλός για νόστιμες κρέπες, για αλμυρή ή γλυκιά γέμιση. ΥΛΙΚΑ 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 αβγά 480 γρ γάλα φρέσκο 100 γρ βούτυρο λιωμένο και κρύο 1 κ.γ. κοφτό αλάτι 1 κ.γ. γεμάτο ζάχαρη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και το γάλα με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφήνουμε το χυλό να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο. Είμαστε έτοιμοι, ανάψτε τη κρεπιέρα!!!

  • Ριζότο με γαρίδες

    ΥΛΙΚΑ 3 κ.σ. βούτυρο 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 1 κούπα ρύζι arborio Αλάτι 4 κούπες ζωμό κοτόπουλου 1 1/2 κούπα ξηρό λευκό κρασί Χυμός από 2 λεμόνια 2 κ.σ. φρεσκοκομμένο μαϊντανό 1 κ.γ. μπούκοβο Μισό κιλό αποφλοιωμένες γαρίδες 1 κούπα φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, για 5 έως 6 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε 1 σκελίδα σκόρδο και μαγειρέψτε 1 έως 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά αλατίζουμε. Σε παρτίδες, αρχίστε να προσθέτετε ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, βεβαιωθείτε ότι ο ζωμός έχει απορροφηθεί πλήρως πριν προσθέσετε την επόμενη παρτίδα. Στη συνέχεια προσθέστε 1 κούπα κρασί και σιγοβράστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Εν τω μεταξύ μαγειρέψτε τις γαρίδες: Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε […]

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Top