Πονοκέφαλος για την εστίαση η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Αγκάθι η έλλειψη εργαζομένων

Πονοκέφαλος για την εστίαση η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Αγκάθι η έλλειψη εργαζομένων
Photo source: Pixabay

Έως 6. 000 οι κενές θέσεις εργασίας στην εστίαση – Τι λένε οι ξενοδόχοι για την πλήρη ένταξη στην ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1η Μαρτίου


Νέα δεδομένα και πονοκέφαλο φέρνει σε εστίαση και τουρισμό η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που ξεκινά από την 1η Μαρτίου. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας λειτουργεί ως ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ωρών εργασίας κάθε εργαζομένου, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των ωραρίων και η αποφυγή αδήλωτης εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Σεπτέμβριο του 2024 που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο της εστίασης μέχρι και σήμερα, εκτιμάται πως έχει ανταποκριθεί στο μέτρο περίπου το 3% των επιχειρήσεων. Η πλειονότητα μοιάζει είτε να αδιαφορεί είτε να προσδοκά παράταση της προθεσμίας.

«Στη Θεσσαλονίκη, μόλις το 3% των επιχειρήσεων εστίασης έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνδεσης με την ΕΡΓΑΝΗ. Δυστυχώς είμαστε της τελευταίας στιγμής οι Έλληνες.  Επαναλαμβάνουμε στους συναδέλφους ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη σπεύσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάτι που δεν έχουν κάνει» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης επισημαίνοντας πως η νέα πραγματικότητα θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, την ώρα που στον νομό Θεσσαλονίκης οι κενές θέσεις στην εστίαση εκτιμώνται σε 5.000 έως 6.000.

«Κάποιες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στη μείωση των ωρών λειτουργίας, άλλες στον περιορισμό των ημερών που λειτουργούν, ενώ κάποιες άλλες θα οδηγηθούν σε λουκέτο λόγω της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν. Με δεδομένο ότι πλέον απαγορεύεται η 11ωρη εργασία, ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το ωράριό τους ή να έχουν διπλές βάρδιες», τονίζει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως το κύριο αγκάθι στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση είναι η έλλειψη προσωπικού.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου, όπως επισημαίνει ο κ. Επιτροπίδης, ζητούν από την κυβέρνηση παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επισημαίνουν οι ξενοδόχοι έχοντας απευθύνει σχετική επιστολή και στο υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρόνος προσέλευσης και αναχώρησης, ο οποίος ορίζεται σε 10 λεπτά, ενώ στη βιομηχανία ορίστηκε στα 30 λεπτά. Αυτή η ρύθμιση αγνοεί πλήρως τον πρόσθετο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των εργαζομένων (για αλλαγή στολής κ.λπ.), καθώς και τις σημαντικές αποστάσεις που υπάρχουν, ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεταξύ των αποδυτηρίων και των τμημάτων εργασίας», αναφέρεται στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναρωτιούνται «πώς θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοί τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όταν η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε χρονικό σημείο δηλαδή που για πολλές περιοχές της χώρας συμπίπτει με τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου- ειδικά για τις μονάδες εποχικής λειτουργίας».

«Ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο από τις ανωτέρω αποφάσεις; Έχουμε άραγε αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ ´ επέκταση  στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας; Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επιχειρείται να εφαρμοστεί με βεβιασμένο τρόπο, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στα εμπλεκόμενα μέρη. Επιπλέον, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποτελεσματικά αν εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΞ.

«Πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα έπρεπε να έχουν λυθεί κάποια ζητήματα, να έχουν δοθεί απαντήσεις, όχι να είμαστε με το φόβο των προστίμων», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αντρέας Μανδρίνος υπογραμμίζοντας πως οι ξενοδόχοι θέλουν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ωστόσο η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού μέτρου θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη τις κρίσιμες παραμέτρους και πτυχές που επισημαίνουν τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι.

Όπως λένε οι άνθρωποι του κλάδου του τουρισμού, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω του συστήματος βαρδιών που εφαρμόζουν, των συχνών αλλαγών στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους, αλλά και του τρόπου λειτουργίας ιδίως των επισιτιστικών τμημάτων τους (παροχή πρωινού – βραδινού), αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες κατά τους μήνες αιχμής να τηρήσουν τις 11 ώρες υποχρεωτικής ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στο τμήμα υποδοχής, οι οποίοι εργάζονται κάποιες φορές βραδινή βάρδια (τελειώνει στις 23:00) και στη συνέχεια επιλέγουν την πρωινή βάρδια (ξεκινά στις 07:00). Το πρόβλημα αυτό εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top