Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Μελέτη διαπιστώνει ότι και η μη βαριά χρήση αλκοόλ σχετίζεται με την ηπατική ίνωση

Μελέτη διαπιστώνει ότι και η μη βαριά χρήση αλκοόλ σχετίζεται με την ηπατική ίνωση

Η ηπατική νόσος σχετίζεται με τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά οι μελέτες για τις επιπτώσεις της μη βαριάς χρήσης αλκοόλ στην υγεία του ήπατος είναι συχνά αντιφατικές, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και μεταξύ εκείνων που είναι γνωστό ότι έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της υγείας, η έρευνα για το αλκοόλ επικεντρώνεται συχνά στη μέση ημερήσια ή εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, πιθανώς κρύβοντας τις διαφορές στα πρότυπα κατανάλωσης, όπως π.χ. είναι η συχνότητα.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Chobanian & Avedisian School of Medicine έδειξαν ότι η μη βαριά χρήση αλκοόλ σχετίζεται με την ίνωση (πάχυνση και ουλές του συνδετικού ιστού) και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Διαπίστωσαν επίσης ότι πολλά πρότυπα και μέτρα χρήσης του αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής εβδομαδιαίας κατανάλωσης  σχετίστηκαν με κλινικά σημαντική ίνωση και κίνδυνο NASH μεταξύ μη χρηστών που κάνουν βαριά χρήση.

«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν τη σημασία της ενθάρρυνσης όλων των ασθενών να μειώσουν την πρόσληψη του αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμμορφώνονται τουλάχιστον με τα συνιστώμενα όρια των υφιστάμενων διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών», εξηγεί η συγγραφέας Michelle T. Long, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής.

Σε περισσότερους από 2.600 συμμετέχοντες από την Καρδιακή Μελέτη Framingham δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και προσφέρθηκε μια παροδική ελαστογραφία ελεγχόμενης δόνησης (VCTE) για να μετρηθεί το συκώτι τους για υπερβολική συσσώρευση συνδετικού ιστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όχι μόνο η μη βαριά χρήση αλκοόλ συσχετίστηκε με ίνωση και NASH, αλλά και ότι πολλαπλά πρότυπα χρήσης αλκοόλ ήταν υπεύθυνα για αυτό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την παροχή συμβουλών σε άτομα με ή χωρίς προϋπάρχουσα NAFLD, ειδικά καθώς οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος δεν κάνουν συστάσεις για με τη μη βαριά χρήση αλκοόλ στη NAFLD.

«Η ανακάλυψή μας ότι τα πολλαπλά πρότυπα χρήσης αλκοόλ σχετίζονται με αυξημένη ίνωση ή και κίνδυνο NASH αξίζει περαιτέρω διερεύνηση της σημασίας του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς χρησιμοποιούν το αλκοόλ πέρα από την απλή ποσοτικοποίηση της συνολικής ποσότητας κατανάλωσης», είπε η Long.

Tα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Πηγή: www.zougla.gr

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top