Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
χλμ. Set radius for geolocation
Ψάξε Προμηθευτή

Η Heineken πούλησε τις επιχειρήσεις της στην Ρωσία έναντι 1 ευρώ

Η Heineken πούλησε τις επιχειρήσεις της στην Ρωσία έναντι 1 ευρώ

Δεκαοκτώ μήνες αφότου δεσμεύτηκε να αποχωρήσει από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, η Heineken, ολοκλήρωσε τις πωλήσεις των συμφερόντων της στη Ρωσία.


Η Heineken είχε να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη διεθνή κριτική σχετικά με το χρόνο που χρειάστηκε για να διαπραγματευτεί την αποχώρησή της, τελικά συμφώνησε να πουλήσει τις επιχειρήσεις της (επτά ζυθοποιεία και 1.800 υπαλλήλους), στον όμιλο Arnest της Ρωσίας για 1 ευρώ μόλις.

Η Arnest είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αρωμάτων, καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσης σε συσκευασία αεροζόλ στη Ρωσία.

«Αν και χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι περιμέναμε, αυτή η συναλλαγή εξασφαλίζει τα προς το ζην των εργαζομένων μας και μας επιτρέπει να βγούμε από τη χώρα με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Heineken, Dolf van den Brink.

Δεν θα υπεισέλθη σε λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί η αναζήτηση αγοραστή διήρκεσε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογίσει , λέγοντας ότι η διαδικασία ήταν «πολύ περίπλοκη». Τον Απρίλιο, η Heineken ανέφερε ότι είχε βρεθεί ένας αγοραστής, αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Η τελική συμφωνία αφήνει τη Heineken με μεγάλες ζημιές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ (324,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Δεν υπάρχει επίσης καμία επιλογή που να της επιτρέψει να ανακτήσει τα συμφέροντα της στην Ρωσία εάν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Ενόψει της ολοκλήρωσης της πώλησης, ο όμιλος είχε σταματήσει να προμηθεύει τη ρωσική αγορά με εμπορικά σήματα όπως η Heineken και η Miller, ενώ η Amstel παρέμεινε προς το παρών διαθέσιμη στη ρωσική αγορά.

Ο Van den Brink είπε ότι η εταιρεία γνώριζε πολύ καλά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Ιούλιο για την κατάσχεση του μεριδίου του ολλανδικού ομίλου Carlsberg σε μια τοπική ζυθοποιία. Η Carlsberg επιβεβαίωσε ότι είχε αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μετά από μια «ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία διαχωρισμού και πώλησης».

Τα προϊόντα της Heineken αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά το 2022, η παραγωγή και οι πωλήσεις της Amstel θα ανασταλούν σταδιακά μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η Heineken είπε ότι οι προοπτικές της για ολόκληρο το έτος 2023 δεν θα επηρεαστούν από αυτή την πώληση. Η Heineken στη Ρωσία παρήγαγε περίπου 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα μπύρας, που αντιπροσώπευε περίπου το 4% του παγκόσμιου όγκου της.

«Ήταν βασικό να βγάλουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών εμπορικών σημάτων μας έξω γιατί δεν θέλαμε να παραμείνουν στη χώρα», είπε ο Van der Brink.

Η Heineken είπε ότι θα υπάρξει τριετής άδεια για «ορισμένες μικρότερες περιφερειακές επωνυμίες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και την ασφαλή έγκριση συναλλαγών». Ωστόσο, δεν θα παρέχει καμία υποστήριξη επωνυμίας και δεν θα λάβει κέρδη, δικαιώματα ή αμοιβές από τη Ρωσία.

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev με έδρα το Βέλγιο, δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της στη Ρωσία με την τουρκική Εφές (AEFES.IS).

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι η Heineken απέκτησε τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της ινδικής United Breweries μετά την απόκτηση πρόσθετων μετοχών στον ιδιοκτήτη Kingfisher lager τον Ιούνιο.

Η United Breweries ήταν κάποτε η ναυαρχίδα του μεγιστάνα Vijay Mallya, ο οποίος έφυγε από την Ινδία για το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2016 για να αποφύγει τη σύλληψη με την κατηγορία της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

Τον Φεβρουάριο του 2023 αποκαλύφθηκε ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε αγοράσει μερίδιο 3,76% της Heineken Holding NV, αξίας 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: thedrinksbusiness.com


 

Σχόλια 0

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Loading…
Top