B2B

Είναι η συντομογραφία των λέξεων Business-to-Business (επιχείρηση-προς-επιχείρηση). Αυτό συμβαίνει όταν οι επιχειρήσεις συναλλάσσονται (πωλούν) μεταξύ τους (χονδρική πώληση). Η δεύτερη επιχείρηση όμως δεν τα αγοράζει για να τα χρησιμοποιήσει η ίδια πολλές φορές, αλλά για να τα μεταπουλήσει (να κάνει λιανικές πωλήσεις σε πελάτες).

B2C

Είναι η συντομογραφία των λέξεων Business-to-Consumer (επιχείρηση-προς-καταναλωτή). Μια επιχείρηση που πωλεί σε καταναλωτές (λιανική πώληση) λέγεται B2C. Αν και η φράση B2C μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος απευθείας πώλησης προς καταναλωτή, είναι πλέον πιο γνωστή για διαδικτυακές συναλλαγές και ειδικότερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τυποποίηση προϊόντων (standardization)

Η επεξεργασία, επιλογή, συσκευασία των προϊόντων ώστε αυτά να ακολουθούν ένα κοινά παραδεκτό πρότυπο. Τυποποιώντας ένα προϊόν πετυχαίνουμε την ασφαλή αποθήκευση, την ασφαλή μεταφορά του και καταφέρνουμε να κρατάμε τα χαρακτηριστικά της ποιότητας και της γεύσης αναλλοίωτα.

Μεταποίηση προϊόντων

Είναι η μετατροπή της πρώτης ύλης σε τελικό προιόν. Η Μεταποίηση είναι η ενέργεια με την οποία τροποποιείται ουσιαστικά το αρχικό προϊόν συμπεριλαμβανομένης της θερμικής επεξεργασίας του καπνίσματος, του αλατίσματος, της ωρίμανσης της αποξήρανσης, του μαριναρίσματος, της εκχύλισης, της εξώθησης ή συνδυασμού αυτών των μεθόδων. Με τον όρο Μεταποιημένα προϊόντα εννοούμε τα τρόφιμα που προέρχονται από την μεταποίηση μη μεταποιημένων προϊόντων.

Σύστημα FIFO

Η λέξη FIFO είναι τα αρχικά της φράσης “First In First Out”. Δηλαδή αυτό που μπήκε πρώτο, να είναι και το πρώτο που θα φύγει. Είναι ένα σύστημα εναλλαγής αποθεμάτων που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση τροφίμων. Χρησιμοποιώντας σύστημα αποθήκευσης τροφίμων FIFO, διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιούνται ή πωλούνται πρώτα τα τρόφιμα με τις πλησιέστερες ημερομηνίες προς τη λήξη τους.

Υπηρεσίες logistics

Όλες οι λειτουργίες που κάνει μια επιχείρηση (συσκευασία, διαχείριση, αποθήκευση, οργάνωση εμπορευμάτων, διανομή κ.α.) για λογαριασμό άλλης επιχείρησης ώστε η παράδοση των προϊόντων στον πελάτη να γίνει γρήγορα και έγκαιρα, με απώτερο σκοπό την εκπλήρωση των απαιτήσεων του πελάτη.

Ξηρό φορτίο

Το ξηρό φορτίο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει εμπορεύματα που είναι στερεά και ξηρά (όχι υγρά) και δεν απαιτούν ειδικούς τύπους προφυλάξεων κατά τη διαδικασία μεταφοράς, όπως είναι τα διάφορα συσκευασμένα εμπορεύματα.

Πρόσθετα τροφίμων (ουσίες Ε)

Είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης.

Θειώδη

Τα θειώδη είναι ένας τύπος συντηρητικού που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων, αποτρέπουν επιβλαβείς βακτηριακούς ή μυκητιακούς οργανισμούς να αναπτυχθούν σε προϊόντα διατροφής. Σε ορισμένα προϊόντα όπως το κρασί είναι υποχρεωμένοι οι παραγωγοί να αναγράφουν ότι “περιέχει θειώδη”, ενώ οι περισσότερες χώρες δεν απαιτούν την επισήμανση των θειώδων στην ετικέτα.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που τη συναντάμε στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη, επομένως και σε πληθώρα τροφίμων (ζυμαρικά, αρτοπαρασκευάσματα, μπισκότα κ.α.) που έχουν σαν πρώτη ύλη αυτά τα δημητριακά. Υπάρχουν άτομα που έχουν εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Η βιομηχανία τροφίμων αντιλαμβανόμενη την ανάγκη των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη προχώρησε στην παραγωγή προϊόντων χωρίς γλουτένη, αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς γλουτένη (Gluten Free).

Οξύτητα ελαιολάδου

Η βασική κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου (έξτρα, παρθένο, αγνό κλπ) και η εμπορική του αξία έχουν ως κύριο κριτήριο την οξύτητά του, που όσο πιο μικρή είναι υποδηλώνει την άριστη υγεία του καρπού, των συνθηκών συλλογής, παραγωγής και αποθήκευσης. Εάν η τιμή του είναι ανάμεσα σε 0.8% και 2% χαρακτηρίζεται ως παρθένο, ενώ για τιμές πάνω από 2% ως εξευγενισμένο και είναι μη κατάλληλο για βρώση.

Εξευγενισμένο (ραφινέ) έλαιο

Ραφινέ λάδι μπορεί να είναι κάποιο σπορέλαιο ή το ελαιόλαδο. Το «εξευγενισμένο» είναι η μετάφραση του ραφιναρισμένου. Το ρήμα ραφινάρω είναι μεταφορά του ιταλικού raffinare που σημαίνει εκλεπτύνω, καθαρίζω, απομακρύνω κάθε είδους επιβλαβείς προσμίξεις, ενισχύω την καθαρότητα, την ομοιογένεια. Το εξευγενισμένο (ραφιναρισμένο) λάδι είναι το λάδι που έχει υποστεί επεξεργασία (θερμική, φιλτράρισμα, διύλιση) προκειμένου να γίνει κατάλληλο για κατανάλωση.

Ιχνηλασιμότητα

Η ιχνηλασιμότητα τροφίμων είναι η ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης της προέλευσης ενός προϊόντος κατά την διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του, τόσο προς τα πίσω όσο και προς τα εμπρός. Στην πράξη ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας δημιουργεί μια ταυτότητα για κάθε προϊόν, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας (Food Products Private Label PL)

Είναι τρόφιμα που παράγονται από τις βιομηχανίες τροφίμων κατόπιν παραγγελίας εταιρειών διανομής τροφίμων ή λιανικής πώλησης. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να διαφοροποιηθεί στον κόσμο των πωλήσεων και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εμπορικών σημάτων που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι μοιάζουν με τις βιομηχανικές μάρκες αλλά διατίθενται στο εμπόριο με το όνομα της εταιρείας που το παράγγειλε.

Πιστοποίηση Halal (χαλάλ)

Διαθέτουν τα τρόφιμα τα οποία οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (“halal = αποδεκτό”), ενώ αντίθετα Haram (“haram = απαγορευμένο”) τα τρόφιμα και ποτά τα οποία δεν επιτρέπονται. Τα προϊόντα Halal πρέπει να συμμορφώνονται με τους Ισλαμικούς Κανόνες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιέχουν “μη επιτρεπτά” από το Ιερό Μουσουλμανικό Δίκαιο συστατικά όπως χοιρινό (ή υποπροϊόντα τα οποία προέρχονται από χοίρους), αλκοόλ, τοξικές για τον οργανισμό ουσίες, αίμα, τρίχες κ.α. Η επιθεώρηση Halal διεξάγεται από Μουσουλμάνους επιθεωρητές οι οποίοι έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εκπαιδεύσεις.

Πιστοποίηση Kosher

Kosher σημαίνει “κατάλληλο” στα εβραϊκά, τα τρόφιμα με πιστοποίηση Kosher είναι τρόφιμα που συμμορφώνονται με τους εβραϊκούς διατροφικούς κανονισμούς του kashrut (διατροφικός νόμος). Οι κανόνες της διατροφής Kosher ορίζουν ποιες τροφές μπορεί ή δε μπορεί να φάει ένα άτομο, και πώς θα πρέπει να παράγονται, να επεξεργάζονται, και να χειρίζονται πριν την κατανάλωση. Καθορίζουν επίσης ποιοι συνδυασμοί τροφών θα πρέπει ν’ αποφεύγονται. Πιστοποίηση kosher μπορούν να αποκτήσουν όλα τα επιτρεπόμενα από τα ιερά βιβλία τρόφιμα, μετά από διαδικασία αξιολόγησης από φορέα παροχής πιστοποίησης kosher.

Σύστημα HACCP

Το HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, που σημαίνει: ανάλυση κινδύνου και κρίσιμα σημεία ελέγχου) είναι ένα απλό και αποτελεσματικό σύστημα που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων, ειδικότερα του τελικού προϊόντος. Με το σύστημα HACCP μπορούμε να προβλέψουμε τους κινδύνους και την πιθανότητα εμφάνισής τους σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ενός τρόφιμου, και να αποφύγουμε έτσι την πρόκληση ζημιάς στην υγεία του καταναλωτή. Ουσιαστικά το σύστημα HACCP κάθε μονάδας παραγωγής είναι ένα σύνολο γραπτών διαδοχικών οδηγιών εργασίας και αποτελεσμάτων ή συζητήσεων μοναδικό για κάθε βιομηχανία, βιοτεχνία ή εγκατάσταση παραγωγής.

Πιστοποίηση ISO

Ο όρος ISO είναι αρχικά και βγαίνει από τις λέξεις International Organization for Standardization, στα ελληνικά μεταφράζεται ως Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης. ISO είναι μια πιστοποίηση που λαμβάνει μια εταιρεία και που εξασφαλίζει ότι το προϊόν  που παράγει ή υπηρεσία που προσφέρει έχει πάντα τα ίδια και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (έχει στανταρ προδιαγραφές), πρόκειται δηλαδή για επικύρωση τήρησης κάποιων στάνταρ. Έτσι, όταν μία επιχείρηση έχει πιστοποιηθεί κατά ISO, προσφέρει σταθερή ποιότητα και εμπνέει περισσότερο εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους πελάτες της.

Πρότυπο ΕΛΟΤ

Ο ΕΛΟΤ είναι ο Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης της Ελλάδας, ο θεσμοθετημένα μοναδικός ελληνικός φορέας που εκπονεί, εκδίδει και διαθέτει στο ευρύ κοινό τα «Ελληνικά Πρότυπα». Kύριες δραστηριότητες του ΕΛΟΤ είναι η εκπόνηση και η διάδοση των προτύπων, η απονομή σημάτων συμμόρφωσης (ποιότητας), η χορήγηση πιστοποιητικών συμμόρφωσης (ποιότητας), η πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας επιχειρήσεων και η διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών. Η εκπόνηση των προτύπων γίνεται από Τεχνικές Επιτροπές στις οποίες εκπροσωπούνται όλοι οι τομείς της οικονομίας.

Ε.Φ.Ε.Τ.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων – Ε.Φ.Ε.Τ. συστάθηκε το 1999, και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. διεξάγει συστηματικές επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων και ελέγχει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής, καθώς και τα συστήματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.).

Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν: 
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα·
β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες· και
γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ)

Ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα·
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση· και
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν (ΕΠΙΠ)

Ως εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν νοείται ένα ιδιότυπο προϊόν ή τρόφιμο το οποίο:
α) παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο· ή
β) παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά.
Για να μπορεί να καταχωρισθεί μια ονομασία ως ονομασία εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος, πρέπει:
α) να χρησιμοποιείται κατά παράδοση για την περιγραφή του ιδιότυπου προϊόντος· ή
β) να προσδιορίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα ή τον ιδιότυπο χαρακτήρα του προϊόντος.

Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (AGROCERT)

Σκοπός του AGROCERT, ο οποίος λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είναι η προαγωγή και η διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, η προστασία όρων που αφορούν την προέλευσή τους, με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέθοδο, καθώς και η προώθηση συστημάτων προστασίας και διαχείρισης της αειφορίας των αγροτικών και δασικών εκμεταλλεύσεων.

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Κύριο αντικείμενο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα.

Ταχεία κατάψυξη τροφίμων (κρυογονική)

Από τις καλύτερες μεθόδους για την κατάψυξη τροφίμων, γίνεται με τη χρήση υγρού αζώτου, παγώνει τα τρόφιμα πολύ γρήγορα (σχεδόν αμέσως) στους -196°C και δεν αφήνει να σχηματιστούν μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, διατηρώντας έτσι τη δομή των τροφίμων. Τα βασικά προτερήματα αυτής της μεθόδου έναντι της συμβατικής κατάψυξης είναι ότι διατηρεί αμετάβλητη τη γεύση, το χρώμα και την οσμή των τροφίμων, διατηρεί το βάρος τους λόγω ελάχιστης αφυδάτωσης, μεγιστοποιεί της διάρκειας ζωής του τροφίμου, είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ πιο οικονομική.

Startup Επιχείρηση

Start-up company ή νεοφυής επιχείρηση είναι μία νεοσύστατη εταιρεία ή απλώς ένα προτζεκτ, στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του όπου ένας ή περισσότεροι επιχειρηματίες προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο επιχειρηματικό πλάνο με σκοπό την τεράστια και γρήγορη ανάπτυξη του καθώς στοχεύουν σε μεγάλο πελατειακό κοινό. Τον τελευταίο καιρό, ο όρος αυτός έχει συνδεθεί κυρίως με τις τεχνολογικές επιχειρήσεις που έχουν ως χαρακτηριστικό την μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.

Offshore Company

Offshore company (στα ελληνικά: υπεράκτια ή εξωχώρια ή υπερπόντια ή υπερόρια εταιρεία) ορίζεται η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε διαφορετική χώρα από τον τόπο ίδρυσής της, στον οποίο απολαμβάνει ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η χώρα της offshore μπορεί να έχει ακόμα και μηδενική φορολογία. Συνηθίζεται οι offshore τοποθεσίες να είναι νησιά, όπου διάφορες οντότητες στήνουν εταιρείες ή δηλώνουν εκεί τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις επενδύσεις τους, οι offshore γενικότερα δεν είναι σε καμία περίπτωση παράνομες.

Top