Το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΕΤΔΑ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει το πρώτο Συνέδριο με τίτλο «Γεώραμα Τροφίμων. Νέες εξελίξεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων». Ο σκοπός του Συνεδρίου είναι διττός: Αφενός πραγματοποιείται διάχυση της επιστημονικής γνώσης, αφετέρου συντελείται η γνωριμία με το ΕΤΔΑ. Το τμήμα έχει ηγετικό ρόλο στον τομέα των Τροφίμων, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αγροδιατροφικό τομέα, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία.
Το Τμήμα φιλοδοξεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του, την αύξηση της αλληλεπίδρασης με τοπικούς και διεθνείς φορείς και τη συνεχή πρόοδο της Επιστήμης, προς όφελος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.
Σε συνέργεια με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συνδέεται διαχρονικά με την πρωτογενή παραγωγή. Για τον λόγο αυτό μπορεί και παρέχει μία ολιστική προσέγγιση εκπαίδευσης και έρευνας ως αποτέλεσμα της εμπειρίας και της γνώσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σήμερα, οι προκλήσεις είναι σημαντικές και άπτονται όλων των θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου, αλλά και των δράσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Διαχρονικά προβλήματα αλλά και νέα χρήζουν επίλυσης.
Λόγω λοιπόν των υψηλών δυνατοτήτων βελτίωσής τους αλλά και λόγω της καθημερινής κατανάλωσής τους, τα τρόφιμα αποτελούν πηγή έμπνευσης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Το Τμήμα μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης ως προς την εκπαίδευση στο συγκεκριμένο πεδίο.
Η θεματολογία του συνεδρίου Γεώραμα Τροφίμων είναι η εξής:
- Γαλακτοκομία
- Αναλυτική και Οργανική Χημεία
- Διαιτολογία και Ποιότητα Ζωής
- Μηχανική και Επεξεργασία Τροφίμων
- Μικροβιολογία και Βιοτεχνολογία Τροφίμων
- Οινολογία και Aλκοολούχα Ποτά
- Ποιοτικός Έλεγχος και Υγιεινή Τροφίμων και Ποτών
- Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων